Ruitercoaching

voor ruiters met een eigen paard

- Loop je vast met rijden?

- Heb je problemen vanaf de grond met je paard?

- Is het plezier van het rijden weg?

 

Ik kijk met je mee en help je stap voor stap weer op weg naar meer bewustwording, samenwerking en plezier.

 

Paardrijden is voor mij meer dan alleen opstappen en zorgen dat het paard doet wat ik wil. We stappen op een levend wezen dat, verrassend genoeg, bereid is om ons te dragen. Daar mogen we met respect mee omgaan. Respectvol rijden vraagt om zelfreflectie, lichaamsbewustzijn en fysieke en mentale balans.

Paardrijden heeft een technisch deel: Wat moet ik doen om te zorgen dat het paard doet wat ik wil? Juiste aanwijzingen, gebaseerd op de leerprincipes, maken dat het paard makkelijk meebeweegt.

Maar paardrijden is nooit alleen technisch want naast de motoriek worden ook het gevoel en emoties aangesproken.

BEWUSTWORDING

Het is van belang bewust te zijn van wat je doet en hoe je paard daar op reageert. Wanneer je het goed doet zal het paard dat laten zien. Dit maakt dat de verantwoording bij de ruiter ligt en niet altijd gemakkelijk om te zien of toe te geven.

Bij problemen of ongewenste resultaten kan ik je leren hoe het anders kan en dat trainen. Een patroon veranderen heeft eerst bewustwording nodig om het te kunnen veranderen en een andere optie om een nieuwe gewoonte te kunnen creëren.

Leren hoe je eigen lichaam functioneert en dat van het paard is daarbij zeer behulpzaam.

LICHAAMSBEWUSTZIJN

Voor prettig paardrijden of met paarden omgaan is ons eigen lichaamsbewustzijn belangrijk. Een paard let op de kleinste signalen en wij maken vaak veel te veel misbaar waardoor er ruis op de lijn ontstaat. Ik kan je helpen meer gevoel voor je lichaam te krijgen en hoe je beweegt zodat je effectief en soepel kunt zijn met je lichaam. Wanneer we ons eigen lichaam beter kunnen controleren hebben we meer controle over dat van het paard. Bovendien geeft goed gebruik van het lichaam minder slijtage en lichamelijke klachten bij zowel de ruiter als het paard.

ANGST

Door beter bewustzijn van het eigen lichaam en te leren hoe je je eigen spanning kan verminderen kun je als angstige ruiter meer vertrouwen voelen in de omgang met het paard. Hier zal het paard weer op reageren met meer ontspanning. Zo is vertrouwen de beste controle.

Kennis over het gedrag van paarden in het algemeen en bij specifieke paarden helpt om te begrijpen wat en waarom iets gebeurt.

GEVOEL EN BALANS

De sleutel is voelen en balans.

Kan ik als ruiter geven en nemen, vragen en toegeven met in het achterhoofd hoe een paard leert?

De balans is dynamisch want je wilt ‘stil’ zitten op iets dat beweegt en dat is dus ogenschijnlijk stil zitten. Zodra je in balans mee bent met de beweging is het voor het oog en het  paard ‘stil’.

De innerlijke houding is van belang want ‘The way you think is the way you move’.

Wanneer je mentaal in balans bent kun je het paard goed aansturen, iets wat niet goed lukt als je hoofd vol zit met lastige zaken. Met rust in je hoofd is er de ruimte om met plezier samen te werken.

Wanneer je fysiek in balans bent kan het paard makkelijk in balans onder je bewegen.