Paardencoaching

Bij paardencoaching zet ik het paard in als mede-coach. Terwijl we in gesprek zijn of een oefening doen 'kijkt' het paard mee en zal zijn 'zegje' doen.    

In het geval van de foto kwam de merrie echt steun geven.

Het is opmerkelijk hoe goed paarden aanvoelen wat er is en hoe ze dit aan kunnen geven, hier maak ik dankbaar gebruik van.

Wanneer wij als mensen bij de paarden in de wei of paddock komen zijn wij in feite deel van de kudde. Paarden willen graag rust in de kudde zodat ze ontspannen kunnen eten en doezelen of zelfs slapen. Zodra een lid van de kudde onrustig is wordt dit onmiddellijk opgepikt, paarden zijn één grote antenne, en wordt geprobeerd deze onrust te verminderen anders blijft de hele kudde onrustig, alert op gevaar en dat is niet handig.

 

Waarom coachen met paarden?

Paarden kijken anders dan mensen, wij denken meer dan dat we voelen en bewust lichaamstaal waarnemen. Paarden denken minder en nemen in het moment waar. Zij zien juist wel de lichaamstaal, zoals ademhaling, spierspanning en hartslag en pikken ook de emoties makkelijk op.

Het paard reageert op wat bewust of onbewust verborgen zit en dit gedrag is onze ingang bij de coaching.

Paarden kunnen dit omdat ze een kuddedier en een vluchtdier zijn. In de kudde gebeurt de sociale interactie voornamelijk door middel van lichaamstaal dus zijn ze daar alert op. Als vluchtdier overleven ze al miljoenen jaren vanwege hun vermogen om hele kleine veranderingen in hun omgeving op te merken want het zou zomaar een hongerige leeuw kunnen zijn daar in de bosjes. Gedomesticeerde paarden hebben zich goed aangepast aan onze mensenwereld maar hebben deze opmerkzaamheid nog altijd, dit is hun overlevingsmechanisme.

Er zijn verschillende manieren om met paarden te coachen, je kunt op het paard gaan zitten, je kunt op de grond oefeningen doen aan een halster of je kunt bij de paarden zijn en hun zelf laten beslissen wat ze doen.

Ik werk met de laatste twee opties dus alleen naast het paard. Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben.

  1. Een taak uitvoeren met het paard aan de hand geeft informatie: het paard zal reageren op jouw manier van leiden. De taak op een andere manier uitvoeren geeft een andere reactie. Het resultaat is dat je je bewust wordt van je eigen gedrag, je kunt een alternatief uitproberen en ervaren.
  2. Een coaching met een paard in dezelfde of aanpalende ruimte: het paard zal reageren op wat er in de sessie gebeurt. Hierbij benoem en waar nodig vertaal ik het gedrag waarmee we snel de diepte in kunnen gaan.